8 januari 2024

Nieuw jaar, nieuw certificaat

Vlakkelichtkoepel Passiefhuis Bouwen

Het officieel door PHI gecertificeerde Passiefhuis Daklicht-certificaat is verlengd. Met Efficiency Class: phA - advanced component.

Kort gezegd is een Passiefhuis een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. Onderaan dit bericht zijn een aantal links opgenomen die hierover meer informatie geven.

Het Passiefhuis certificaat gaat verder dan "slechts" de isolatiewaarde van een element. Het garandeert namelijk eveneens dat de oppervlakte temperatuur aan de binnenkant van een glazen dakconstructie (daklicht) dusdanig is dat condensatie en schimmelvorming worden voorkomen.

Schimmel vormt zich al op oppervlakken bij een relatieve vochtigheid (RV) van 80 procent. Bij een binnenklimaat van 20 °C i.c.m. 50 % luchtvochtigheid (standaardomstandigheden) komt dit (schimmelvorming dus) overeen met een oppervlaktetemperatuur van 12,6 °C.
Ter vergelijk: condensatie, oftewel RV=100%, vindt bij gelijke omstandigheden pas plaats als de oppervlaktetemperatuur zou dalen tot 9,3 °C.

De gegevens worden gebruikt om de fRsi-waarde te berekenen, die informatie geeft over de waarschijnlijkheid van schimmelvorming. Als dit lager is dan 0,7, is er kans op schimmel. De fRsi-waarde wordt ook wel de Hygiene-factor genoemd.

De berekening ervan is als volgt:

Waarbij:
- θsi: minimale binnenoppervlaktetemperatuur volgens de warmtestroom berekening [°C]
- θe: buitentemperatuur volgens berekening warmtestroom [°C]
- θi: binnentemperatuur volgens de warmtestroomberekening [°C]

De uitkomst van bovenstaande moet dus fRsi ≥ 0,70 zijn om voor PHI-certifcatie in aanmerking te komen. Daarnaast is een eis dat de Uw -waarde van het gehele daklicht Uw ≤ 0,80 bedraagt; het Passiefhuis Daklicht van Heruvent-Vlakkelichtkoepel heeft een waarde van:

UW :   0,73 W/(m2 K)

Lees meer over Passiefhuis en bekijk of download het certificaat:

Betaalmogelijkheden